Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου

Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου: H Αγία Γραφή αποτελεί προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην Χριστιανική Εκκλησία. Γνωριμία με τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, τη γλώσσα, τις περιοχές και τους πολιτισμούς της εποχής της. Εξιστόριση της εποχής των Πατριαρχών. Ο Θεός και ο Αβραάμ συνάπτουν Διαθήκη.

Η σχέση Θεού-Αβραάμ είναι βαθιά προσωπική νοηματοδοτόντας την πίστη σε εμπιστοσύνη. Η Διαθήκη συνεχίζεται και στους άλλους Πατριάρχες, Ισαάκ και Ιακώβ. Γνωριμία με τη ζωή του Ιωσήφ και ο ρόλος του Θεού σε αυτήν. Παρουσίαση της ζωής των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο. Ο Μωυσής τους οδηγεί στην Έξοδο από την Αίγυπτο. Εξιστόριση της διάβασης της Ερυθράς Θαλασσας, της παράδοσης των Δέκα εντολών στο Σινά και των θαυματουργικών επεμβάσεων του Θεού στην έρημο.

Ακολουθεί η είσοδος στη γη της επαγγελίας, όπου η υπόσχεση του Θεού εκπληρώνεται. Παρουσίαση της ιστορίας του Ιησού του Ναυή. Στόχος είναι στο τέλος του μαθήματος Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου οι μαθητές να μπορούν : Να αντιληφθούν την αξία μελέτης της Αγίας Γραφής. Να γνωρίσουν τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, τους συγγραφείς, τον κόσμο της και τη θέση της στη ζωή της Εκκλησίας. Να πληροφορηθούν για την κλήση του Θεού προς τον Αβραάμ και για την εποχή των Πατριαρχών.

Να γνωρίσουν για την Αποκάλυψη του Θεού στον Μωυσή. Να πληροφορηθούν για τα γεγονότα της Εξόδου του Ισραηλιτικού λαού από την Αίγυπτο και την πορεία του στην έρημο Να γνωρίσουν για την εγκατάσταση του Ισραηλιτικού λαού στη γη της επαγγελίας, τη ζωή του, τους αγώνες του με τους γειτονικούς λαούς και το ρόλο των Κριτών. Να γνωρίσουν για την κλήση και τη δράση των μεγάλων προφητών (8ος – 7ος π.Χ. αι.). Να κατανοήσουν το περιεχόμενο των διηγήσεων της Γένεσης που αναφέρονται: στη δημιουργία του κόσμου, στην ξεχωριστή θέση του ανθρώπου μέσα στην πλάση και την ευθύνη του γι’ αυτήν. Να κατανοήσουν τον τρόπο οργάνωσης της ζωής των Ισραηλιτών.

Θρησκευτικά Α΄ Γυμνασίου ανα ενότητα ΕΔΩ

Α΄ ΓυμνασίουΒΙΒΛΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΒΙΒΛΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΘρησκευτικάΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗΘρησκευτικά Α΄ ΓυμνασίουΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ