Τι ονομάζουμε λοιπόν ΕΜΒΑΔΟΝ;
Εμβαδόν θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η επιφάνεια μέσα στο σχήμα. Για να γίνει πιο κατανοητό, θεωρούμε πως ο εσωτερικός χώρος του σχήματος που μελετάμε είναι χωρισμένος σε μικρά τετράγωνα. Παράδειγμα, στο παρακάτω ορθογώνιο παραλληλόγραμμο θεωρούμε πως υπάρχουν 15 τετράγωνα του 1 ( ενός) εκατοστού. Επομένως, μετρώντας τα τετράγωνα, το εμβαδόν του σχήματος είναι 15 τετραγωνικά εκατοστά.
Διαδραστικά Φύλλα Εργασίας – Μήκος Πλάτος Περίμετρος Εμβαδόν
Το εμβαδόν το μετράμε πάντα σε τετραγωνικά μέτρα ή στις υποδιαιρέσεις του ( τετραγωνικά εκατοστά, τετραγωνικά χιλιοστά)
Πώς υπολογίζουμε το ΕΜΒΑΔΟΝ;
Μπορούμε να υπολογίσουμε το εμβαδόν όπως είδαμε στην τάξη χωρίζοντας την επιφάνεια σε τετραγωνάκια(τ.εκ.)
Όμως υπολογίζουμε το εμβαδόν και με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να μετράμε τετραγωνάκια. Όταν γνωρίζουμε τις διαστάσεις των πλευρών του σχήματος ( σε μέτρα, εκατοστά, χιλιοστά), δηλαδή του μήκους και του πλάτους του. Αυτό γίνεται με τη χρήση χάρακα, μεζούρας ή μέτρου.
Έπειτα, πολλαπλασιάζουμε το μήκος με το πλάτος και βρίσκουμε το εμβαδόν.
Ας υποθέσουμε πως κάνετε μία καλοκαιρινή χειροτεχνία στο σχολείο στην ώρα των εικαστικών. Ο/Η δάσκαλος/α σας, σας έχει δώσει από μία κορνίζα ξύλινη, σε χρώμα μπεζ. Σας ζητάει να βρείτε μία κορδέλα σε όποιο χρώμα σας αρέσει για να την κολλήσετε πάνω στο πλαίσιο της κορνίζας για να γίνει πιο ωραία. Γνωρίζετε τι θα πρέπει να μετρήσετε;
Απάντηση: Χρειάζεται να γνωρίζετε την ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ της κορνίζας σας.
Επομένως, τι ονομάζουμε ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ;
Περίμετρος θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το « εξωτερικό πλαίσιο» του σχήματος. Το άθροισμα των πλευρών του σχήματος περιφερειακά (δηλαδή, το «γύρω- γύρω», όπως θα λέγαμε πολύ απλοϊκά)
Πώς υπολογίζουμε την ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ;
Υπολογίζουμε την περίμετρο ενός τετραγώνου ή ορθογώνιου παραλληλόγραμμου όταν προσθέσουμε τις πλευρές του. Οι πλευρές υπολογίζονται σε μέτρα, εκατοστά και χιλιοστά.
Επίσης, η περίμετρος σε αντίθεση με το εμβαδόν υπολογίζεται σε μέτρα, εκατοστά και χιλιοστά και όχι σε τετραγωνικά μέτρα κ.τ.λ.