Προγραφικές Ασκήσεις Νηπιαγωγείο

Προγραφικές Ασκήσεις Νηπιαγωγείο: Ίσως δεν θυμόμαστε πόσο χρόνο χρειαστήκαμε για να μάθουμε να γράφουμε ή πόσο δυσκολευτήκαμε, καθώς σήμερα θεωρούμε το γράψιμο αυτονόητη κατάκτηση και αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας.

Προγραφικές Ασκήσεις Νηπιαγωγείο

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ σύνθετη δεξιότητα που απαιτεί τόσο κινητικές δεξιότητες, όσο και κριτική σκέψη και αυτό σημαίνει πως όταν ένα μικρό παιδί ξεκινάει να μαθαίνει τη γραφή, θα χρειαστεί αρκετό κόπο, χρόνο και ενθάρρυνση για να την κατακτήσει.

Η εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών προϋποθέτει εξάσκηση των παιδιών σε προγραφικές δραστηριότητες.

Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι να εδραιωθεί στο μυαλό του παιδιού η εικόνα του γράμματος ή του αριθμού αλλά και η αλληλουχία των κινήσεων που απαιτούνται προκειμένου αυτή να αναπαραχθεί.

Το παιδί, για να κατακτήσει πλήρως την κίνηση και την χειρονομία της γραφής, χρειάζεται να ισορροπήσει τις μυϊκές του δυνάμεις και να χειριστεί με ευλυγισία κάθε άρθρωση του χεριού.

Θεωρούμε ότι οι προγραφικές ολοκληρώνονται όταν το παιδί έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά στον οπτικό, κινητικό, αισθητηριακό και αντιληπτικό τομέα.

Οι δραστηριότητες αυτές για να αποκτήσουν πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα και να μην κουράσουν τα παιδιά, εμπλουτίζονται με εικόνες, ελεύθερο σχέδιο, παιχνίδι με πλαστελίνη και οπτικοακουστικό υλικό.

Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα παρακάτω φύλλα εργασίας για προγραφικές δραστηριότητες.

Σχηματισμός ημικυκλίου

Σχηματισμός κατακόρυφων γραμμών

Σχηματισμός οριζόντιων γραμμών

Σχηματισμός Τ και Π

Σχηματισμός πλάγιων γραμμών

Σχηματισμός v , Λ και Χ

Σχηματισμός κύκλου

ΝηπιαγωγείοΠρογραφικές ασκήσειςΠρογραφικές Ασκήσεις Νηπιαγωγείοπρογραφικές ασκήσεις φύλλα εργασίαςπρογραφικές δραστηριότητες