Μαθαίνω να κρατώ σωστά το μολύβι

Κρατώ σωστά το μολύβι: Τα πιο πολλά παιδιά μέχρι τα δύο τους χρόνια έχουν πιάσει στα χέρια τους κάποιο μαρκαδόρο για να ζωγραφίσουν ή πιο σωστά να μουντζουρώσουν μια σελίδα.

Σε αυτά τα αρχικά στάδια τα παιδιά κρατούν τους μαρκαδόρους ή τις μπογιές με τη γροθιά τους και θα χρειαστεί να περάσουν δύο – τρία χρόνια ακόμα, μέχρι να καταφέρουν να πιάσουν σωστά το μολύβι και να αρχίσουν να γράφουν. Ποιος, όμως, είναι ο σωστός τρόπος πιασίματος του μολυβιού και πώς μπορείτε να βοηθήσουμε το παιδί μας να τα καταφέρει;

Μαθαίνω να κρατώ σωστά το μολύβι

Το γράψιμο είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί το παιδί να έχει αναπτύξει τις γνωστικές, αντιληπτικές, κινητικές και αισθητηριακές του ικανότητες. Για να μπορέσει ένα παιδί να κρατήσει σωστά το μολύβι, πρέπει να έχουν αναπτυχθεί αρκετά οι μύες των χεριών και των ώμων του. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να πιέζουμε το παιδί μας να πιάσει σωστά το μολύβι από πολύ νωρίς, αφού ακόμα δεν έχουν δυναμώσει τα χέρια του και δεν είναι ώριμο για κάτι τέτοιο.

Φορά γραφής για δεξιόχειρες

Αντίθετα, καλό είναι να το αφήσουμε να περάσει από διάφορα στάδια (κράτημα με γροθιά, κράτημα με τέσσερα δάχτυλα κλπ), μέχρι να φτάσει στο σωστό πιάσιμο, που είναι χρησιμοποιώντας τα τρία δάχτυλα, αντίχειρας – δείκτης – μέσος.

Φορά γραφής για αριστερόχειρες

Τα περισσότερα παιδιά πετυχαίνουν το σωστό κράτημα του μολυβιού μέχρι τα έξι τους χρόνια και έτσι είναι έτοιμα να παρακολουθήσουν την πρώτη δημοτικού.

Για να βοηθήσουμε το παιδί μας, υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δυναμώσει τα χέρια του και να αποκτήσει σταθερότητα στον καρπό, όπως:

  • Να σπάει τις φυσαλίδες από ένα νάιλον.
  • Να στύβει ένα σφουγγάρι.
  • Να κόβει με το ψαλιδάκι.
  • Να παίζει με πλαστελίνες και να τις απλώνει με πλάστη.
  • Να περνάει χάντρες σε κορδόνι.
  • Να προσπαθεί να πιάσει μικρά αντικείμενα με τα δάχτυλα ή με τσιμπίδα.
  • Να παίζει με σβούρες.
  • Να ζωγραφίζει σε χαρτί που βρίσκεται όρθιο απέναντί του, π.χ. σε έναν πίνακα.

The Sock Method – Η μέθοδος της κάλτσας

Πάρτε μια παλιά κάλτσα και κόψτε δύο τρύπες. Το παιδί φοράει την κάλτσα στο χέρι του, βάζοντας τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού τους μέσα στις τρύπες.

The Pom Pom Method- Η μέθοδος του Pom Pom

Τοποθετήστε ένα πομ πομ ή ένα άλλο μικρό αντικείμενο ανάμεσα στα τελευταία δύο δάκτυλα και την παλάμη του παιδιού.

The “OK” Method – Η μέθοδος “ΟΚ”

Πείτε στο παιδί να κάνει το “ΟΚ” με τα δάχτυλά του (Δείχτης – Αντίχειρας). Ανοίγουμε λίγο τον κύκλο του “οκ” και τοποθετήστε το μολύβι ανάμεσα στα δύο δάχτυλα.

Τhe Pinch & Flip Method – Η μέθοδος Pinch & Flip

κρατώ σωστά το μολύβι