Κυνήγι θησαυρού

Πώς να οργανώσετε το τέλειο κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά

Κυνήγι θησαυρού: Ένα από τα πιο πετυχημένα , ομαδικά παιχνίδια που ξετρελαίνουν τα παιδιά είναι φυσικά το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού! Αν θέλετε, λοιπόν, να ξεφύγετε από τα τετριμμένα και να κάνετε κάτι ξεχωριστό για να διασκεδάσουν τα παιδιά, είναι η σίγουρη επιλογή σας.

Κυνήγι θησαυρού

Ο λόγος; Το κυνήγι, το ψάξιμο και η ένταση τα ιντριγκάρει και η επιτυχία είναι δεδομένη. Για να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού που τα παιδιά θα θυμούνται για χρόνια και οι υπόλοιπες μαμάδες θα ζηλεύουν, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
Πώς να οργανώσετε το τέλειο κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά

Πριν αρχίσετε

Καθορίστε τα όρια του παιχνιδιού

Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε τα όριά του. Γι’ αυτό, θα πρέπει αρχικά να σκεφτείτε την ηλικία των παιδιών. Αν, για παράδειγμα, στην πλειοψηφία τους είναι μέχρι τεσσάρων ετών, προτιμήστε να «στήσετε» το παιχνίδι σε ένα ή δύο δωμάτια για να τους είναι πιο εύκολο . Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλο το σπίτι σαν πεδίο δράσης. Εννοείται ότι αν διαθέτετε κήπο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί κι αυτός στην περιπέτεια.

Ορίστε τη διάρκειά του

Όπως με τα τοπικά όρια, έτσι και με τον χρόνο, καλό θα είναι να ορίσετε εξ αρχής την διάρκεια του παιχνιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ότι, όσο πιο μικρά τα παιδιά, τόσο λιγότερη ώρα μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα σ’ ένα παιχνίδι. Ενδεικτικά, για τις ηλικίες μέχρι τεσσάρων ετών, φροντίστε το παιχνίδι να μην ξεπεράσει τη μία ώρα. Διαφορετικά, θα κουράσει, θα βαρεθούν και όλοι οι κόποι σας θα πάνε χαμένοι.

Κρύψτε τα παιχνίδια σε ακίνδυνα σημεία

Επειδή κανένα παιχνίδι δεν θέλετε να καταλήξει σε… περιπέτεια, κρύψτε τον θησαυρό και όλα τα στοιχεία που οδηγούν σ’ αυτόν, στα πιο ασφαλή μέρη του σπιτιού, χωρίς να κινδυνεύουν τα παιδιά να τα φτάσουν.

Στο κυρίως παιχνίδι

Μεταμφιέστε τα!

Ποιο παιδί δεν λατρεύει τις μεταμφιέσεις; Για να κάνετε το κυνήγι ακόμα πιο διασκεδαστικό, προμηθευτείτε με μάσκες, κάπες ή όποιο άλλο αξεσουάρ ταιριάζει με το θέμα του παιχνιδιού και μοιράστε τα στα παιδιά. Αν για παράδειγμα, το θέμα είναι πειρατικό, φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα οικονομικό σετ πειρατή και να τους το μοιράσετε. Έτσι, θα μπουν στο «πετσί» του ρόλου και θα νιώσουν αληθινοί πειρατές.

Για μια ακόμα πιο οικονομική λύση, μπορείτε να φτιάξετε για όλα τα παιδιά χάρτινα πειρατικά καπέλα- καραβάκια από εφημερίδες!

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Μοιράστε τους από ένα χάρτη

Κυνήγι θησαυρού χωρίς χάρτη γίνεται; Φυσικά και όχι! Γι’ αυτό, ζωγραφίστε ένα χάρτη του σπιτιού -ή του κήπου- που θα οργανώσετε το κυνήγι, βάζοντας ένα Χ στα επίμαχα δωμάτια, χωρίς όμως ν’ αποκαλύπτετε ακριβώς το σημείο.

Δώστε εσείς το πρώτο στοιχείο

Ένα σωστό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ξεκινά πάντα με την αποκάλυψη του πρώτου στοιχείου, το οποίο ως συντονιστής θα δώσετε εσείς! Πώς; Πάρτε τρεις πανομοιότυπες κούπες και βάλτε κάτω από τη μια το πρώτο στοιχείο. Έπειτα, παίξτε τον… παπά και ανακατέψετε τις. Μετά ζητήστε από τα παιδιά να μαντέψουν κάτω από ποια κρύβεται το πρώτο στοιχείο.

Χρησιμοποιήστε στιχάκια

Ένας από τους πιο ωραίους τρόπους για να κρύψετε τα στοιχεία είναι να κάνετε… ρίμες με τα μέρη που έχετε κρύψει τα στοιχεία! Ενδεικτικά, μπορείτε σε χρωματιστά χαρτόνια να γράψετε τους εξής γρίφους:

1. Για τον καθρέφτη.

Είστε τόσο κοντά στο θησαυρό που θα σας πω ένα μυστικό…

Κοντά σε βρύση με ζεστό και κρύο νερό βρίσκεται το τελευταίο μυστικό!

Εκεί που κάποιος μπορεί τα μάτια του να δει.

2. Για το σφουγγάρι.

Τετράγωνο το σχήμα του τραβάει υγρασία, μα κάνει κι άλλες δυο δουλειές και σβήνει τα στοιχεία!

3. Για το κρεβάτι.

Τη μέρα στολισμένο, το βράδυ φορτωμένο

Περισσότερες ιδέες μπορείτε να πάρετε από εδώ.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να ακολουθήσετε κατά γράμμα το παράδειγμα που σας προτείνουμε. Απευθύνεται άλλωστε σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που έχουν κατακτήσει τις πρώτες τους γνώσεις (ανάγνωσης, πράξεων). Μπορείτε όμως να πάρετε ιδέες και στοιχεία και ανάλογα να προσαρμόσετε το δικό σας κυνήγι θησαυρού ώστε να αφορά το δικό σας παιδί και τους φίλους του. Το χαρτάκι με τον πρώτο γρίφο πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Κυνήγι θησαυρού

1. Καλωσήλθατε στο κυνήγι θησαυρού! Ξεκινάμε: Έχει τέσσερα πόδια και δεν είναι η γάτα. Ούτε καρέκλα. (κολλημένο κάτω από το τραπέζι)

2. Μπράβο- το βρήκατε! Χωρίς αυτό δεν γίνεται σαλάτα. (κάτω ή δίπλα στο λαδικό ή πίσω απ’ το αλάτι, στο πάγκο της κουζίνας)

3. Σας αρέσουν τα μαξιλάρια μας; Πού να δείτε τι ωραία είναι… inside! (μέσα σ’ ένα μαξιλάρι)

4. Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα; Μετρήστε από την πόρτα 90 διά 10 μείον 2 πλακάκια. (στο έπιπλο ή το αντικείμενο που βρίσκεται εκεί)

5. Κι όμως δεν ακούμε μουσική μόνο από το youtube! (μέσα σε ένα cd που έχετε αφήσει σε εμφανές σημείο)

6. Μήπως πεινάσατε; Κοιτάξτε στο 48 διά 16 συρτάρι κάτω από τα μάτια της κουζίνας. (μέσα στο συρτάρι)

7. Όχι απλώς τελειώνει σε ρο. Είναι και… καλό! (πίσω από το καλοριφέρ)

8. Μέσα… κρύο απ’ έξω φωτογραφίες και ζωγραφιές. (με μαγνητάκι στην επιφάνεια του ψυγείου)

9. Πόσα παιδιά έχει ο… Ρουβάς και ο μπαμπάς του σπιτιού που ήρθατε, μαζί; Πηγαίνετε τόσα βήματα μπροστά από το μπάνιο. (κολλημένο διακριτικά σε όποιο έπιπλο βρίσκεται εκεί)

10. Πουφ! Το ανοίγεις και μυρίζει… (μέσα στο πουφ)

11. Οι περισσότερες μαμάδες δεν μπορούν να ηρεμήσουν αν καθίσουν στον καναπέ και το δουν στραβό. Σηκώνονται αμέσως να το ισιώσουν! (πίσω από ένα κάδρο/πίνακα)

12. Έχει τέσσερις γωνίες. Αλλά όσο κι αν προσπαθήσετε δεν μπορείτε να χτυπήσετε σε αυτές! Μία είναι η τυχερή. (κάτω από μία γωνία του χαλιού)

13. Τέλεια! Σχεδόν τελειώσατε! Υπάρχουν μερικοί που όταν πιάνουν στο χέρι τους ένα βιβλίο, μπαίνουν στον πειρασμό να κοιτάξουν κατευθείαν… (εννοείται «το τέλος», οπότε πρέπει να κοιτάξουν την τελευταία σελίδα ενός βιβλίου που έχετε εκεί μπροστά τους όπου έχετε κολλήσει άλλο χαρτάκι)

14. You’re almost there. Υπάρχει και… ρούχων. (Μέσα στο πλυντήριο πιάτων)

15. Συγχαρητήρια. Είστε απίστευτοι. Σας περιμένουν τα δωράκια σας στο συρτάρι που βρίσκεται διαγώνια από το… (επιλέξτε ένα σημείο)!

Φτιάξτε ένα μπουκάλι ναυαγού με στοιχεία!

Πάρτε ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι από νερό και τυλίξτε μέσα έναν από τους γρίφους. Εκτός από αυτό, μπορείτε να βάλετε μαζί κάποιο μικρό αντικείμενο που θα τους χρησιμεύσει για να προχωρήσουν ή ένα κλειδί για ν’ ανοίξουν ένα κλειδωμένο δωμάτιο!

Ή γράψτε πάνω σ’ ένα μπαλόνι!

Χρησιμοποιώντας τις δαχτυλομπογιές ή τους μαρκαδόρους του παιδιού, μπορείτε να γράψετε πάνω σ’ ένα μπαλόνι κάποιον από τους γρίφους. Εναλλακτικά και για να δυσκολέψετε το παιχνίδι, μπορείτε να το κρύψετε ακόμα και μέσα στο μπαλόνι!

Ενισχύστε το ομαδικό τους πνεύμα με…. φαγητό!

Για τους δώσετε δύναμη ενώ παίζουν, μπορείτε να «αναγκάσετε» τα παιδιά να φάνε από μια πειρατική λιχουδιά πριν προχωρήσουν στον επόμενο γρίφο. Φτιάξτε τους απλά σάντουιτς που θα στολίσετε πάνω με πλαστικά σπαθιά που θα βρείτε στα είδη πάρτυ ακόμα και στα σούπερ μάρκετ.

Δώστε τους φακούς

Αν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, μπορείτε να κλείσετε τα φώτα σε κάποιο δωμάτιο και να τους μοιράσετε φακούς. Έτσι, η αγωνία, αλλά και η δυσκολία του παιχνδιού θ’ ανέβουν στα ύψη.

Βγάλτε φωτογραφίες πριν και μετά

Βγάλτε φωτογραφία μια γωνιά του σπιτιού σας και στη συνέχεια καμουφλάρετέ την με ένα απλό ύφασμα ή ριχτάρι και κρύψτε εκεί κάποιο από τα στοιχεία. Έπειτα, δώστε στα παιδιά την φωτογραφία και αφήστε τα να μαντέψουν ποιο μέρος εννοείτε!

Εννοείται ότι επιβάλλεται να βγάλετε φωτογραφίες και κατά τη διάρκεια τπυ παιχνιδιού που θα δώσετε μετά σαν αναμνηστικό στους μικρούς πειρατές!

Βάλτε και τους μεγάλους στο παιχνίδι

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο, οι μεγάλοι της παρέας να συμμετέχουν καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά μπορούν και εκείνοι να βάλουν το… λιθαράκι τους! Πώς; Βοηθώντας σας να κρύψετε τα στοιχεία πάνω τους. Στα μαλλιά, τα ρούχα ή τις τσάντες τους, φροντίστε ν’ αξιοποιήσετε αναλόγως την παρουσία τους.

Φτιάξτε ένα πρωτότυπο έπαθλο

Το έπαθλο φυσικά δεν χρειάζεται να είναι ακριβό ή μεγάλο. Εξάλλου, η χαρά βρίσκεται περισσότερο στο παιχνίδι και όχι στο τελικό βραβείο. Ενδεικτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό κουτί σαν πειρατικό μπαούλο. Αν θέλετε να έχετε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε ν’ αλλάξετε το χρώμα του με ένα χρυσό σπρέι ή να κάνετε πάνω του το κλασικό σχήμα του πειρατή! Φυσικά, αφού στεγνώσει, γεμίστε το με χρυσά σοκολατένια κέρματα,- που είχαμε και εμείς στη νιότη μας- ή με ζαχαρωτά βραχιόλια που μπορείτε να βρείτε ακόμα και στα σούπερ-μάρκετ. Αν προτιμάτε να φτιάξετε χιεροποίητα γλυκά βραχιολάκια, δείτε εδώ πώς.

Έτσι, το βραβείο θα μοιάζει με έναν σωστό, πειρατικό θησαυρό!

Και κλείνοντας, φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένας πειρατικός ύμνος που θα τραγουδήσετε όλοι μαζί:

Αινιγματα για κυνηγι θησαυρουΓριφοι για κυνηγι θησαυρου στον κηποΓριφοι για παιδικο κυνηγι θησαυρουΕτοιμο κυνηγι θησαυρουΚυνήγι θησαυρούΚυνηγι θησαυρου γενεθλιαΚυνηγι θησαυρου εκτυπωσηκυνηγι θησαυρου λυσειςΚυνηγι θησαυρου στην αυλη