Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο νηπιαγωγείο

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο νηπιαγωγείο: Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο … γιατί αλήθεια καθιερώθηκε από τη στιγμή που το αυτοκίνητο προσφέρει τόσα πολλά στον άνθρωπο; Χάρη στο αυτοκίνητο μπορούν να πάνε οι μεγάλοι γρηγορότερα στη δουλειά τους , μπορούν να κουβαλήσουν τα ψώνια τους από το σούπερ μάρκετ , μπορούν να πάνε διακοπές , ταξίδια , επισκέψεις , σε γάμους , στο σχολείο , στο γιατρό … (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ – Προφορική επικοινωνία).

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο νηπιαγωγείο

Ας σκεφτούμε όμως και την αρνητική χρήση του αυτοκινήτου , το οποίο μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε , προκαλεί ηχορύπανση με τη διαρκή κίνηση στους αυτοκινητόδρομους , τα κορναρίσματα και τις φωνές . Οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο ανυπόμονοι , δεδομένου ότι μειώνεται ο χρόνος που κάνουν μια διαδρομή κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό τα νεύρα τους είναι τεταμένα και φωνάζουν , βρίζουν κλπ. Επίσης προκαλούνται ατυχήματα ,καθώς τα παιδιά δεν έχουν χώρους για να παίξουν ή και δυστυχήματα από την απροσεξία των οδηγών και τη μη τήρηση του κυρίου ΚΟΚ.

Γιατί οι άνθρωποι αποφάσισαν να καθιερώσουν μια ημέρα όπυ τα αυτοκίνητα θα είναι σταματημένα; Πώς είναι η κίνηση στους δρόμους και ειδικά στους αυτοκινητόδρομους ; Πού παρκάρουν τα αυτοκίνητα οι οδηγοί στις πόλεις ; Μπορούν να παίξουν τα παιδιά ; Μπορούν να περάσουν οι πεζοί , τα καρότσια ή τα ειδικά αμαξίδια από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια ; Η συσσώρευση πολλών αυτοκινήτων σε μια πόλη τι προκαλεί; (νέφος – ρύπανση της ατμόσφαιρας) Κι αυτό στη συνέχεια τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό ; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ανακύπτουν.

Επειδή λοιπόν το περιβάλλον είναι δική μας υπόθεση να το προστατεύσουμε καθιερώθηκε η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Την ημέρα αυτή γίνονται διάφορες εκδηλώσεις , όπως ποδηλατικοί αγώνες , σε πολλούς δήμους της χώρας μας , αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό .

Πώς αλλιώς μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ; Αν οι αποστάσεις είναι κοντινές μπορούμε να πάμε με τα πόδια ή και με το ποδήλατο. Αν οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην επαρχία μπορεί να μετακινηθούν με το αστικό , το λεωφορείο ή το τρένο . Στην Αθήνα και σε άλλες μεγαλουπόλεις στο εξωτερικό μετακινούνται με τραμ , μετρό , τρόλεϊ , αστικά , λεωφορεία , τρένα .

Μπορούμε να μάθουμε το ποιηματάκι της Έυης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου .

Αν μόνο τρένο , τραμ , τρόλεϊ , λεωφορείο και μετρό ,
για να κινείσαι μες στην πόλη προτιμάς από μικρό ,
τη ρύπανση του αέρα μειώνεις
και την ηχορύπανση ελαττώνεις .
Στο χέρι σου είναι να αποφασίσεις
πως επιθυμείς να ζήσεις .

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε πως φανταζόμαστε μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα. Τι θα κάναμε; Πού θα πηγαίναμε; Με τι θα κινούμασταν; (ΠΑΙΔΙ – ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ). Μπορούμε να κάνουμε μια αφίσα για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο με οικολογικά μηνύματα . Μπορούμε αυτή τη ν αφίσα να την αναρτήσουμε έξω από το σχολείο μας για να τη δουν οι περαστικοί και οι διερχόμενοι οδηγοί (εξαρτάται από το μέγεθος).

Μπορούμε να κάνουμε μια μικρή καρτούλα σε σχήμα αυτοκινήτου και να γράψουμε τα συνθήματά μας για τη μέρα αυτή ή και το παραπάνω ποιηματάκι .

Φύλλο εργασίας: Ποιες εικόνες πιστεύεις ότι θα ταίριαζαν σε μια τέτοια μέρα ;

Σκοπός μας είναι να αλλάξουν τα νήπια στάση ως προς τη χρήση του αυτοκινήτου και να μη ζητούν επίμονα τους γονείς τους να τους μεταφέρουν οπουδήποτε με το αυτοκίνητο . Και φυσικά τα μηνύματα αυτά να τα μεταφέρουν στην οικογένειά τους .

Μπορεί να μας δοθεί το έναυσμα να ασχοληθούμε με το ποδήλατο , τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή την κυκλοφοριακή αγωγή .

Μερικές χρωμοσελίδες

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητοΗμέρα χωρίς αυτοκίνητο νηπιαγωγείοΝηπιαγωγείοπαγκοσμια ημερα χωρις αυτοκινητοΦύλλο εργασίας