Η παράγραφος

Η παράγραφος: Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό, όταν δηλαδή αλλάζει το νόημα του κειμένου, αλλάζουμε παράγραφο.

Η παράγραφος

Για να αλλάξουμε παράγραφο, αρχίζουμε να γράφουμε σε ξεχωριστή σειρά, και μάλιστα λίγο πιο μέσα, αφήνοντας ένα μικρό κενό (όσο είναι το δαχτυλάκι μας) στην αρχή της νέας παραγράφου.

Το σύμβολο της παραγράφου είναι §.

Κάθε παράγραφος αρχίζει πάντα με κεφαλαίο και τελειώνει με τελεία.

Στην αρχή κάθε παραγράφου αφήνουμε ένα μικρό κενό, ώστε να ξεχωρίζει η μία παράγραφος από την άλλη.

Η αίθουσά μου

Η αίθουσά μου είναι στο ισόγειο του σχολείου. Έχει τετράγωνο σχήμα και είναι βαμμένη με ένα απαλό ροζ χρώμα. (1η παράγραφος).

Στη μια πλευρά υπάρχουν μεγάλα παράθυρα στη σειρά με πολύχρωμες κουρτίνες. Στα περβάζια έχουμε βάλει γλαστράκια με λουλούδια. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η δανειστική μας βιβλιοθήκη. Η αίθουσα έχει ακόμα έναν πράσινο πίνακα, μια σιδερένια ντουλάπα και έναν πίνακα ανακοινώσεων. (2η παράγραφος).

Για μένα το πιο αγαπημένο σημείο της αίθουσας είναι “η γωνιά του παραμυθιού”. Εκεί έχουμε στρώσει μια χοντρή μοκέτα, όπου καθόμαστε και διαβάζουμε τα παραμύθια μας. (3η παράγραφος)

Το παραπάνω κείμενο έχει τρεις (3) παραγράφους.

Στην 1η παράγραφο παρουσιάζουμε τη γενική εικόνα της αίθουσας. Όπως την βλέπει κάποιος όταν μπει μέσα για πρώτη φορά.

Στη 2η παράγραφο περιγράφουμε με λεπτομέρειες την αίθουσα, τα παράθυρα, τα έπιπλα, τη διακόσμηση και τα άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σ’ αυτή.

Στην 3η παράγραφο περιγράφουμε το σημείο της αίθουσας που μας αρέσει περισσότερο. Άρα σε κάθε παράγραφο περιγράφουμε κάτι συγκεκριμένο.

Ασκήσεις:

Γράψε ξανά το παρακάτω κείμενο, χωρίζοντάς το σε παραγράφους Η βάση του φωτιστικού είναι μεταλλική με σχήμα κυκλικό. Είναι βαμμένη μελευκό χρώμα.

Στο κέντρο της, είναι στερεωμένο ένα στήριγμα, πάνω στο οποίο εφαρμόζεται το κάλυμμα του φωτιστικού.

Το φωτιστικό ανάβει και σβήνει, τραβώντας ένα κορδονάκι που κρέμεται μέσα από το κάλυμμά του.

Το κάλυμμα του φωτιστικού είναι φτιαγμένο από ειδικό ύφασμα σε χρώμα λευκό.

Στο πάνω και στο κάτω μέρος του υπάρχουν δύο σιρίτια σε χρώμα μπλε και έχει πάνω του ζωγραφισμένη μια αγελαδίτσα.

Η αγελαδίτσα είναι λευκή με μαύρες κηλίδες, ενώ οι άκρες των ποδιών της, τα «μαλλιά» της και τα μικρά της κέρατα, είναι επίσης μαύρα. Η μουσούδα της, τα αυτιά της και η άκρη της ουράς της, είναι ροζ.

παράγραφος