Φύλλα Εργασίας – Τα Συναισθήματα

Φύλλα Εργασίας – Τα Συναισθήματα: Το συναίσθημα είναι μια σύνθετη υποκειμενική συνειδητή εμπειρία: ο συνδυασμός νοητικών καταστάσεων, ψυχοσωματικών εκφράσεων και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος.

Είναι αυτό που ένας άνθρωπος «αισθάνεται», όχι ως απλή αίσθηση αλλά ως κάτι βαθύ, εσωτερικό, που επιδρά στο σώμα (πχ καρδιακός ρυθμός) και την «ψυχή» του και σχεδόν πάντα εκφράζεται (στο πρόσωπο, στη φωνή, στη στάση του σώματος) και είναι παρατηρήσιμο από τους άλλους.

Φύλλα Εργασίας – Τα Συναισθήματα

Το συναίσθημα συναντάται σε όλα τα θηλαστικά, όχι μόνο στον άνθρωπο. Είναι αποτέλεσμα περίπλοκων ορμονικών επιδράσεων και του ασυνείδητου νου. Τα συναισθήματα είναι πολύ δύσκολο να ελέγχονται, με συνειδητή προσπάθεια. Προκαλούν την αλλαγή συμπεριφοράς στα θηλαστικά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται. Στον άνθρωπο τα συναισθήματα πολλές φορές γίνονται αιτία να μη μπορεί να ζει κανείς με λογικά αποδεκτό τρόπο.

Τα συναισθήματα είναι ένα θέμα που το δουλεύουμε όλη τη χρονιά μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από κάθε συναίσθημα. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας; Πολλές φορές τα παιδιά θυμώνουν, φοβούνται , είναι ανήσυχα και δεν αντιδρούν με το σωστό τρόπο.

Πως μπορούμε να μάθουμε πώς να ηρεμούμε τον εαυτό μας όταν διαταράσσεται;

Αφού συζητήσετε με τα παιδιά και δείτε πολλες εικόνες με πρόσωπα που απεικονίζουν διάφορα συναισθήματα μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να ζωγραφίσουν τα προσωπάκια στο παρακάτω φύλλο εργασίας.

Όση ώρα τα παιδιά θα ζωγραφίζουν καλό είναι να έχετε σε εμφανές μέρος το φύλλο με τα πρόσωπα που χρησιμεύει ως πίνακας αναφοράς για τις λέξεις.

ΓΛΩΣΣΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΕΣΠΡΟΝΗΠΙΟΤα ΣυναισθήματαΦύλλα εργασίαςΦύλλα εργασίας νηπιαγωγείουΦύλλα Εργασίας Τα Συναισθήματα